Waarom eten we taart voor iemands verjaardag?
Het eten van taart op een verjaardag is een traditie die teruggaat tot het oude Griekenland. Het werd gevierd met de godin Artemis, die de beschermheilige van de vruchtbaarheid en het landleven was. Men geloofde dat een ronde vorm taart, die de maan voorstelde, gunstige invloeden op de vruchtbaarheid kon hebben. Deze traditie verspreidde zich later naar het Romeinse Rijk.
In de middeleeuwen begon men taarten te versieren met kaarsen om de zegeningen van het leven en het licht te symboliseren. Dit werd vooral gedaan op verjaardagen van belangrijke personen, zoals vorsten. Het aantal kaarsen op de taart vertegenwoordigde dan het aantal jaren dat de persoon leefde en elke kaars symboliseerde een wens of een zegen. De jarige zou alle kaarsen uitblazen en vervolgens een wens doen.
Tegenwoordig is het eten van taart op een verjaardagย vooral een traditie geworden vanwege het feestelijke karakter ervan. Taart wordt vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en het vieren van mijlpalen in het leven. Het snijden en delen van de taart met vrienden en familie is een manier om de jarige te eren en te vieren. Daarnaast staat het uitblazen van de kaarsjes op de taart nog steeds voor het maken van een wens.
Kortom, het eten van taart op een verjaardag is een traditie die teruggaat naar oude rituelen en symboliek, maar in de moderne tijd vooral gebeurt uit feestelijkheid en om de jarige te eren.
Het is in Europa echter pas sinds de 19e eeuw (1800-1900) gebruikelijk bij gezinnen die het zich konden veroorloven, om taart te eten op een verjaardagsfeestje. Taart was (en is nog wel een beetje) een luxe product. Gebak maakt een dag net even iets feestelijker.
Vroeger werd gezegd, “men moet met een zoete mond naar huis gaan”.